Zelfgemaakte Frietjes Recept • BuikjeRond.nl
Menu
 

Zelfgemaakte Frietjes

Bijgerecht 15 + 6 à 7 min frituren 2 personen 2 x favorieten
Zelfgemaakte Frietjes

Zelfgemaakte Frietjes, wat is er nou lekkerder dan dat? Helemaal niets toch. Overheerlijk zijn ze, en ook nog eens snel te maken. Zelf haal ik sinds kort mijn aardappels bij een aardappelteler in de omgeving. Jan van den Oord Patatoes, zij hebben een aardappelautomaat waar je zelf aardappels kunt kopen wanneer het jou uitkomt. Meer informatie hierover vind je op hun site www.jacvandenoord.nl #nospon

Niet alle aardappels zijn geschikt om frietjes van te maken, zelf kies ik voor zelfgemaakte frietjes de speciale frietbonken van het aardappelras Agria. Dit is een van de meest bekkende rassen van Nederland en geeft bijna gegarandeerd een goed resultaat.

 

Ingredienten

1500 gr Frietbonken (ras Agria)

ZoutStap 1 Voorbereiding

Als voorbereiding gaan we eerst de aardappels schillen. Pak hiervoor een dunschiller of een aardappelschilmesje. Zodra de aardappels geschild zijn kunnen we er frietjes van gaan snijden. Zelf houdt ik ongeveer 8x8mm aan, kleiner en groter kan ook, kies dan met het voorbakken een iets langeren (bij dikkere) of kortere (bij dunnere) voorbak tijd. 

Nadat je frietjes hebt gesneden leg je ze in een bak met water, dit zorgt ervoor dat er wat zetmeel van de frietjes af gaat en ze minder makkelijk aanbranden. Laat ze een half uurtje liggen in het water en spoel ze daarna nog een keer goed af in een vergiet met schoon water.

Laat ze daarna op een theedoek drogen.

Stap 2 Voorbakken (140°C)

Nadat ze goed gedroogd zijn pakken we een bak met daarin wat keukenpapier waar we de zelfgemaakte frietjes in kunnen doen na het voorbakken. 

Verwarm de frituur op 140°C en bak de frietjes hierin 6 minuutjes voor. Doe dit in niet te grote porties, zodat het vet niet te snel afkoelt. Zodra ze zijn voorgebakken kun je ze in de bak met het keukenpapier doen.

Stap 3 Afbakken (180°C)

Nadat alles is voorgebakken kunnen we de temperatuur verhogen naar 180°C. Bak nu de zelfgemaakte frietjes in 1 a 2 minuutjes goud-geel. Laat ze goed uitlekken en het is tijd om te gaan eten!

Doe er nog wat zout overheen en je kunt aanvallen!

Smakelijk Eten!

4.4/5 - (48 stemmen)