Zeeuwse Bolussen
Zeeland brengt vele lekkernijen naar “de rest van Nederland”. De Zeeuwse bolus is er één van! Een heerlijk brooddeeg met daaromheen gesmolten suiker.
Ingredienten
210 ml Melk
1 EI
450 gr Tarwebloem
3 gr Zout
7 gr Droge gist
35 gr Roomboter (ongezouten)
500 gr Basterdsuiker (bruin)
2 theelepel Kaneel
Stap 1 Deeg Vormen
We gaan beginnen met het vormen van het deeg. Verwarm de melk en boter zodat deze een klein beetje warm zijn.
Meng de bloem, gist, ei, boter en melk in een mixer met deeghaak en voeg zodra het vocht volledig is opgenomen pas het zout toe. Als je dit eerder doet dan zal het minder mooi rijzen. Mix op een zachte stand +- 8 minuten tot het deeg mooi is. Je zou dan een vliesje moeten kunnen trekken van het deeg. Mix het niet te kort (dus probeer afentoe het vliesje te maken), maar zeker ook niet te lang.
Zet een bak met kokend water onder in de oven (die uit staat) en zet de kom in de oven. Laat het voor een kleine 15 minuten rijzen en haal het daarna uit de oven.
Stap 2 Suiker mengen
Meng ondertussen het suiker met de kaneel op een grote bakplaat van minimaal 40cm breed. Gooi de basterdsuiker en de kaneel hierop en meng het goed met je handen of een lepel.
Stap 3 Deeg rollen
Na het kwartier is het tijd om het deeg uit de oven te halen en bolletjes te vormen van ca 55 gram. Rol daarna het balletje door het suikermengsel tot een worstje van 15cm. Zorg ervoor dat er lekker veel suiker omheen zit, want dat gaat uiteindelijk je smaak bepalen. Besteed er dus wel wat aandacht aan.
Leg de worstjes op een andere bakplaat met bakpapier en zorg opnieuw voor een bak met kokend water onderin de oven. Schuif daarna de bakplaat met de suiker-brood-worsten in de oven en laat deze weer 15 minuten staan.
Zodra je ze eruit gaat halen zul je zien dat de suiker al een beetje gesmolten is, jammie! Rol nu ieder worstje uit tot een lange worst van 35 a 40cm. Rol deze daarna om je duim en vorm een mooie bolus. Het laatste stukje haal ik onderlangs.
Als alle bolussen klaar zijn zetten ze ze op een warme, vochtige plek met daar een theedoek overheen. De oven gaan we voorverwarmen op 250 graden (vergeet het bakje er niet uit te halen), dus daar kunnen ze niet meer staan.
Verwarm de oven dus voor op 250 graden en laat de bolussen 45 minuten narijzen buiten de oven. Zodra de 45 minuten om zijn zetten we een bakje met koud water in de oven, zo drogen de bolussen niet uit. Zorg dat je ondertussen weer een schone bakplaat hebt en leg hier een nieuw bakpapier op. Hier gaan we de bolussen straks op leggen.
Bak de bolussen 8 minuten in de oven tot ze gaar zijn. Stort de bolussen onmiddellijk op de andere bakplaat en zet de bakplaat waar ze vanaf komen eroverheen, zo drogen ze niet uit!
Zodra ze zijn afgekoeld doe je ze in een plastic broodzakje en worden ze nog lekkerder!
Smakelijk Eten!