Oudhollandsche Poffertjes Recept • BuikjeRond.nl
Menu
 

Oudhollandsche Poffertjes

Dessert / Toetje 1 uur + bakken 4 porties 0 x favorieten

Oudhollandsche Poffertjes, misschien wel mijn associatie met de Tilburgse Kermis. Vroeger gingen we ieder jaar naar de Tilburgse kermis, naast grijpen, zwiere zwaaien en rondjes draaien waren de poffertjes voor mij ook een hoogtepunt van de dag. Een heerlijk bordje met de lekkerste poffertjes met een flinke smak boter en lekker veel poedersuiker. Nu maak ik ze nog regelmatig thuis en waan ik mij weer even terug op de kermis.

Ingredienten

125 gr Bloem

125 gr Boekweitmeel

400 ml Volle Melk (kamertemperatuur)

1 ei

1 eetlepel Suiker

50 gr Roomboter (ongezouten)

5 gr Gedroogde gistStap 1 Beslag bereiden

Zorg ervoor dat de melk op kamertemperatuur is, haal deze er dus enkele uren voordat je gaat beginnen uit de koelkast. 

Pak een klein pannetje en smelt de roomboter op een laag pitje tot deze helemaal vloeibaar is. 

Neem een grote mengkom en doe hierin de bloem, boekweitmeel en het gist. Meng dit eerst even goed door elkaar met een lepel en giet dan de gesmolten boter er doorheen. Doe het ei, suiker en de melk erbij en mix het goed door met een handmixer of een garde.

Zorg ervoor dat alle klontjes eruit zijn of ga anders nog even door met mixen. Doe als laatste nog de  zout en erbij en mix het nog even goed door. Zorg ervoor je het zout er niet eerder bij doet, dat kan het gist namelijk 'dood' maken. 

Pak een theedoek en maak deze vochtig. Leg deze over de beslagkom en laat dit een uurtje rijzen op je aanrecht (uit de zon).

Stap 2 Bakken

Belangrijk bij het bakken van poffertjes is dat de pan goed warm is, als deze niet goed warm is zul je merken dat ze erg droog worden en ook lang duren voordat ze gaar zijn.

Giet het beslag in een spuitflesje, dit zorgt ervoor dat je snel kunt werken.

Zorg ervoor dat je nog wat boter hebt om ieder poffertjes gat vooraf even in te vetten. Ik gebruik hier zelf een schilderskwast voor en een klontje boter. Doe de boter in 1 gat en pak met de kwast even ieder gaatje mee.

Nu de pan warm is, het beslag in een spuitfles zit en de gaatjes goed ingevet zijn (herhaal dit invetten bij iedere nieuwe portie) is het tijd om te gaan bakken. Spuit het beslag tot net onder de rand en wacht tot de bovenkant droog is. Pak nu een klein gebaksvorkje en draai de poffertjes om. Hier krijg je vanzelf handigheid in, dit kan wel even duren. Maar dat is een goed excuus om lekker vaak poffertjes te eten ;-) 

Serveer de poffertjes met een klontje roomboter en poedersuiker, dat wordt smullen! 

Smakelijk Eten!

Beoordeel dit recepten