MOINK Balls
MOINK balls is in de BBQ-wereld een bekend recept, het is een populaire snack op de BBQ. Het is een combinatie van een (runder)gehaktballetje met daarom heen ontbijtspek. De naam is een leuke samenvoeging van MO(OOOO) van de koe (rundergehakt) en OINK van het varken (de ontbijtspek).
Voor meer informatie en de geschiedenis over de MOINK balls verwijs ik je graag naar de website van Noskos BBQ
Ingredienten
Gehaktballetjes
750 gr Rundergehakt
1 ei
120 ml Melk
60 gr Paneermeel
40 gr Parmezaanse kaas (geraspt)
2 eetlepel Gehakte knoflook
2 theelepel Peterselie
1 theelepel Zout
1 theelepel Gemalen zwarte peper
1 theelepel Oregano
Omwikkeling
300 gr Ontbijtspek (plakjes)
Barbecue Rub (all purpose rub)
Overige
Barbecuesaus
Rookhout (ik gebruik zelf kersen)
Benodigdheden
Satéprikkers
Stap 1 Gehakt mengen
We beginnen met het mengen van het gehakt. Pak een grote kom en meng de recepten voor de balletjes in een grote kom. Meng het goed door.
Stap 2 Balletjes rollen
Maak van het gehaktmengsel nu ongeveer 30 balletjes, de grote zou die van een grote bitterbal moeten zijn. tussen de 30 en 35 gram is perfect.
Bestrooi ze daarna met jouw favoriete BBQ rub (je kunt hierbij denken aan een lekkere all purpose BBQ rub).
Stap 3 Omwikkel ze nu met ontbijtspek
Na het rollen en kruiden is het tijd om de balletjes te omwikkelen met een (half) plakje ontbijtspek. Probeer op zoek te gaan naar lange plakjes zodat je deze door de helft kunt delen.
Steek er na het omwikkelen een prikker in zodat hij niet los laat.
Stap 4 Bereiding
Steek de BBQ aan en zorg voor een indirecte setup. Als temperatuur kun je rond de 110-115 graden Celsius aanhouden.
Zodra je de balletjes gaan roken kun je een lekkere rookhout tussen de kolen leggen, zelf gebruik ik meestal kersenhout.
We gaan proberen de balletjes tot 60 graden kerntemperatuur te krijgen, dit zal ongeveer een uurtje duren. Daarna bestrijk je de balletjes met de lekkerste barbecuesaus die je maar hebt.
Nadat je ze hebt ingesmeerd met die lekkere barbecuesaus laten we de balletjes nog een kleine 15 a 30 minuten liggen. Ze zijn klaar bij een kerntemperatuur van 70 graden.