MOINK Balls Recept • BuikjeRond.nl
 

MOINK Balls

Bijgerecht 15 min + 90 min 30 balletjes 4 x favorieten

MOINK balls is in de BBQ-wereld een bekend recept, het is een populaire snack op de BBQ. Het is een combinatie van een (runder)gehaktballetje met daarom heen ontbijtspek. De naam is een leuke samenvoeging van MO(OOOO) van de koe (rundergehakt) en OINK van het varken (de ontbijtspek).

Voor meer informatie en de geschiedenis over de MOINK balls verwijs ik je graag naar de website van Noskos BBQ

Ingredienten

Gehaktballetjes

750 gr Rundergehakt

1 ei

120 ml Melk

60 gr Paneermeel

40 gr Parmezaanse kaas (geraspt)

2 eetlepel Gehakte knoflook

2 theelepel Peterselie

1 theelepel Zout

1 theelepel Gemalen zwarte peper

1 theelepel Oregano

Omwikkeling

300 gr Ontbijtspek (plakjes)

Barbecue Rub (all purpose rub)

Overige

Barbecuesaus

Rookhout (ik gebruik zelf kersen)


Benodigdheden

Satéprikkers



Stap 1 Gehakt mengen

We beginnen met het mengen van het gehakt. Pak een grote kom en meng de recepten voor de balletjes in een grote kom. Meng het goed door.

Stap 2 Balletjes rollen

Maak van het gehaktmengsel nu ongeveer 30 balletjes, de grote zou die van een grote bitterbal moeten zijn. tussen de 30 en 35 gram is perfect. 

Bestrooi ze daarna met jouw favoriete BBQ rub (je kunt hierbij denken aan een lekkere all purpose BBQ rub).

Stap 3 Omwikkel ze nu met ontbijtspek

Na het rollen en kruiden is het tijd om de balletjes te omwikkelen met een (half) plakje ontbijtspek. Probeer op zoek te gaan naar lange plakjes zodat je deze door de helft kunt delen.

Steek er na het omwikkelen een prikker in zodat hij niet los laat. 

Stap 4 Bereiding

Steek de BBQ aan en zorg voor een indirecte setup. Als temperatuur kun je rond de 110-115 graden Celsius aanhouden. 

Zodra je de balletjes gaan roken kun je een lekkere rookhout tussen de kolen leggen, zelf gebruik ik meestal kersenhout. 

We gaan proberen de balletjes tot 60 graden kerntemperatuur te krijgen, dit zal ongeveer een uurtje duren. Daarna bestrijk je de balletjes met de lekkerste barbecuesaus die je maar hebt.

Nadat je ze hebt ingesmeerd met die lekkere barbecuesaus laten we de balletjes nog een kleine 15 a 30 minuten liggen. Ze zijn klaar bij een kerntemperatuur van 70 graden.

5/5 - (1 stemmen)