Griekse Pitabroodjes Recept • BuikjeRond.nl
Menu
 

Griekse Pitabroodjes

Bakken / Gebak 30 min + 1 uur rijzen + 4 min baktijd 8 pita's 3 x favorieten
Griekse Pita Pitabroodjes

Vandaag gaan we terug naar een lekker warm Grieks eiland, Samos om precies te zijn. Hier was ik samen met mijn partner op vakantie, midden in de eurocrisis, de grieken waren wat narrig en chagrijnig. Gelukkig was er één pita restaurantje waar we meteen glimlach werden ontvangen. Hier maakte een “oud vrouwtje” de lekkerste pita gyros. Ik vond ‘m zo lekker, volgens mij heb ik het bedrag wat alles bij elkaar kosten (volgens mij was het nog geen 7,50 voor 2 pita gyros en 2 cola) ook nog gegeven als fooi. De dag later zaten we er weer en hebben we de toeristen restaurantjes (a pizza voor 20 euro p/s) maar links laten liggen, niet voor het geld, maar gewoon omdat het zo lekker was!

Sinds dien is er een kind en is nummer 2 onderweg, we zijn dus grofweg 4 jaar verder en ik verlang nog steeds terug naar een lekkere pita gyros. Helaas krijg je vaak een “normale” pita en niet zo’n Griekse pita (een soort wrap). Ik ga jullie nu leren hoe jullie (en ikzelf) ze dus zelf kunnen maken!

Ingredienten

6 gr Gist (gedroogd)

240 ml Water (handwarm)

400 gr Bloem

1 eetlepel Olijfolie (Extra vierge)

2 theelepel ZoutStap 1 Mengen

We starten met het mengen van de deeg. Doe alles, behalve het zout, in een grote kom en mix deze met een deeghaak ongeveer 2 minuten, voeg dan het zout toe en meng het geheel 6 minuten door. In totaal dus 8 minuten.

Doe het deeg in een kom met olijfolie en dek deze af met een vochtige theedoek. Laat het deeg een uur rijzen.

Mocht je de griekse pitabroodjes langer vantevoren maken dan kun je het deeg nu in de koelkast leggen tot je het gaat gebruiken. Haal ze er 5 a 10 minuutjes voor je het weer gaat gebruiken eruit. 

Stap 2 Bakken

Maak van het deeg 8 gelijke balletjes en druk ze plat tot een mooie schijf van +- 0,5cm dik.

Verwarm een koekenpan en licht deze heel licht in tegen het vastplakken. Bak nu de pita's in 2 minuten per kant mooi lichtbruin.

Daarna kun je de Griekse Pitabroodjes beleggen met je favoriete vlees (of andere ingrediënten).

Smakelijk Eten! 

5/5 - (1 stemmen)