Boterkoek Recept • BuikjeRond.nl
Menu
 

Boterkoek

Bakken / Gebak 15 min + 20 oventijd 8 punten 12 x favorieten
Smeuige boterkoek

Mijn schoonfamilie is verzot op logeren in een v/d Valk hotel, ik denk dat ze bijna ieder hotel wel eens gehad hebben. Zelf kom ik graag in Dordrecht, tot kort geleden hadden ze hier heerlijke boterkoek! Al voor het eerste broodje zaten er bij iedereen minstens 3 punten boterkoek in. Familie-ontbijtjes werden steevast gehouden in v/d Valk Dordrecht, om de reden: boterkoek. Helaas hebben ze het tegenwoordig niet meer.

Nu maak ik het zelf, het is verassend eenvoudig en supersnel klaar. Hieronder vind je het recept.

Ingredienten

300 gr Roomboter (de beste die je kunt vinden)

100 gr Kristalsuiker

100 gr Witte Basterdsuiker

300 gr Patent Bloem

4 gr Zout

1 ei (om te bestrijken)Stap 1 Meng de boter, suiker en het zout

Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn, dat maakt het kneden een stuk makkelijker. Voor dit recept gebruiken we geen machine maar doen we alles oldskool met de hand. Dat vind ik zelf voor dit recept wat makkelijker. 

Meng de boter (kies de beste roomboter die je kunt vinden), suiker en het zout in een kom. Kneed dit goed door tot al het suiker is opgenomen door de boter en je tijdens het kneden geen "klontjes" boter meer tegenkomt. 

Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.

Stap 2 Meng de bloem

Gooi nu de bloem bij het boter-mengsel en kneed dit goed door tot alle bloem is opgenomen door de boter. Op het begin is het erg brokkelig, maar zorg ervoor dat je lang genoeg kneed zodat je een mooie egale bol krijgt.

Stap 3 Springvorm

Pak nu de springvorm en haal de bodem er even uit. Leg het deeg hierop en druk het mooi egaal over de bodem. Zorg ervoor dat je aan de randen ongeveer 1 CM overhoudt waar niks zit. Het deeg zet nog iets uit en blijft dan een beetje "drijven" op de bodem.

Ik heb zelf een springvorm gebruikt van 24 CM, de eerlijkheid dient te zeggen dat een formaatje kleiner een iets beter resultaat zal hebben omdat je dan een wat dikkere boterkoek hebt en hij wat smeuïger in het kern is. 

Stap 4 Streepjes maken

Klop een eitje los in een bekertje en bestrijk de boterkoek met het ei-mengsel (probeer het zo dun mogelijk te bestrijken, het is voornamelijk voor de kleur)

Maak nu met een vork streepjes over de boterkoek. Het ziet er dan zoiets uit:

Stap 5 Bakkers klaar? Bakken maar..

Doe nu de rand om de springvorm en bak de boterkoek voor 20 minuten op 200 graden.

Laat de boterkoek enkele uren rusten voor je gaat eten, dan is hij lekkerder. De volgende dag is het NOG lekkerder.

Smakelijk Eten!

4.7/5 - (4 stemmen)