Gehaktballetjes in Ketjapsaus
Gehaktballetjes in ketjapsaus, met een prikker erin zou het best wel eens kans maken om de favoriete partysnack op jouw verjaardag te kunnen worden. Voordeel: ze zijn ook nog eens snel klaar en makkelijk op te warmen.
Ingredienten
300 gr Gehakt (half-om-half)
1 theelepel Sambal Oelek
1 eetlepel Ketjap Manis
4 eetlepel Paneermeel
2 teentje Knoflook
2 Sjalotten
1 Ei
1 nootmuskaat (mespuntje)
Voor de Saus
1 Sjalotje
2 teentje Knoflook
4 eetlepel Water
100 ml Ketjap Manis
1 eetlepel Witte Wijnazijn
2 theelepel Donkere Basterdsuiker
Benodigdheden
Foodprocessor
Stap 1 De balletjes
Snijd 2 sjalotjes zo fijn mogelijk met een mes, eventueel kun je het ook in een foodprocessor doen. Zorg ervoor dat er nog wel een klein beetje structuur in blijft zitten. Snij daarna de knoflook ook zo fijn mogelijk met een mes, eventueel kun je hem bij de foodprocessor er even bij doen.
Doe het gehakt, sambal, nootmuskaat, sambal, ei, paneermeel, sjalotjes van de stap hiervoor (dus in totaal 2 sjalotjes), knoflook, zout en peper in een kom en meng het goed door elkaar.
Maak nu met natte handen de balletjes, probeer de grote van een golfballetje aan te houden. 20 a 25 gram per bal is een mooie grote. Het vormen met natte handen zorgt ervoor dat de balletjes minder snel uit elkaar vallen in de pan.
Doe wat olie in een pan en bak de balletjes bruin en gaar op een normaal vuurtje. Als je het vuur te hoog zet zullen de balletjes zwart worden en de binnenkant nog niet gaar.
Stap 2 De saus
Snijd het sjalotje en de knoflook zo fijn mogelijk met een mes. Ook hier mag het uiteraard in de foodprocessor ;-)
Voeg daarna alle ingrediënten toe aan een steelpannetje en laat zachtjes koken tot de saus wat ingedikt is.
Zodra de saus klaar is kun je deze toevoegen aan de balletjes en de balletjes nog op een laag vuurtje laten chillen in de saus.
Smakelijk Eten!