Kipsaté / Sate Ayam Recept • Zelf maken in 15 minuten • BuikjeRond.nl
 

Kipsaté / Sate Ayam

Bijgerecht 15 min + 20 min oventijd 6 stokjes 15 x favorieten
Zelfgemaakte Kipsate

Kipsaté, de nummer 1 saté, als je het mij vraagt van.

Wist je dat saté zijn oorsprong vindt in Indonesië en Maleisië. In Maleisië noemen ze saté vaak satay. Er zijn een aantal populaire saté vormen:

  • Kipsaté (Sate ayam), daar ga ik je vandaag alles over vertellern
  • Varkenssaté (Sate babi), daar komt later een lekker recept voor, maar je kunt natuurlijk altijd met dezelfde ingrediënten aan de slag
  • Garnalensaté (Sate udang), die heb ik zelf nog nooit gemaakt, maar ga ik zeker snel eens proberen en delen op deze website.

De bekendste saus die erbij gegeten wordt is natuurlijk, de satésaus / pindasaus, natuurlijk het liefst zelfgemaakt! 😉 In Maleisië kom je het soms ook tegen met ananassas, jawel, je leest het goed, die hadden we eigenlijk verwacht op Hawaii. 😉

Ingredienten

400 gr Kipfilet

2 Tenen knoflook

2 eetlepel Sojasaus

2 eetlepel Ketjap Manis

1 theelepel Uienpoeder

1,5 theelepel Gemberpoeder

1 theelepel Laos

1 theelepel Komijn (gemalen)


Benodigdheden

Gripzakje

SatéprikkersStap 1 Snijd de kip in blokjes

Snijd de kip in evengrote blokjes die lekker zijn om aan een spiesje te rijgen. Wil je zeker weten dat ze snel gaar zijn, snijd ze dan een beetje langwerpig en iets dunner. Voordeel van iets kleinere blokjes is dat je ook meer spiesjes kunt vullen.

Stap 2 Marineer de kipsaté

Doe de kip in een grote kom of gripzakje. Doe hier de gemberpoeder, knoflook, ketjap, laos, komijn, en sojasaus. Meng het geheel. goed door het zakje en laat deze het liefst een nacht in de koelkast liggen. Minder tijd? Probeer de kipsaté toch minimaal een uur te laten marineren 

Kipsaté marineren

Stap 3 Prikken maar..

Prik nu de kipblokjes aan een stokje zodat het een echte lekkere kipsaté wordt.

Tip: laat de stokjes eerst weken in een bak met water zodat ze geen vlam vatten op de BBQ of in de oven.

Stap 4 Doe de kipsaté in de oven (12 min)

In dit voorbeeld heb ik de saté in de oven gedaan. Doe deze +- 12 minuten in de oven op 210 graden. In de zomer op de BBQ zijn is de kipsaté natuurlijk nóg lekkerder. 

Stap 5 De saté garneren

Leg de stokjes nu op een bord en doe er wat satésaus overheen. Garneer de saté eventueel met wat lekkere krokant gebakken uitjes. 

Smakelijk eten!

Kipsaté recept