Gevuld Speculaas

Gevuld speculaas, een heerlijke traktatie bij een kopje koffie of thee. De speculaas smaak is een heerlijke smaakcombinatie met de spijs. Een heerlijk blokje van deze overheerlijke snack kan eigenlijk het hele jaar. Extra lekker is hij natuurlijk rond de sinterklaas tijd, op een tafel met andere heerlijke sinterklaas hapjes.
Ingredienten
Speculaasdeeg
125 gr Roomboter (kamertemperatuur)
250 gr Zeeuws Bloem
125 gr Bruine Basterdsuiker
25 ml Karnemelk
2,5 eetlepel Speculaaskruiden
0,5 theelepel Zout
0,5 theelepel Baking soda
Vulling
600 gr Amandelspijs
1 ei
15 ml Water (1 eetlepel)
Garnering
Ei
Halve Amandelen
Benodigdheden
Springvorm (Ø18 cm)
Stap 1 Het deeg
Als eerste gaan we beginnen met het maken van het (speculaas)deeg. Pak een grote kom en meng hierin de ingrediënten tot een mooi samenhangend deeg. Maak er een worst van en doe deze een uurtje in de koelkast. De smaken trekken dan lekker door het hele deeg en dat zorgt op het einde voor een smaakexplosie.
Pak een kleine ronde springvorm (Ø18 cm) en zorg dat alle kanten goed ingevet zijn. Verwarm de oven vast voor op 180 graden
Stap 2 Vormen
Pak nu 2/3e van het deeg en maak er met een deegroller een mooie ronde plak van. Doe deze in de springvorm en zorg ervoor dat de randen ongeveer 2 a 3 CM hoog zijn. Snijd de randen recht af.
Pak een nieuwe kom en meng de amandelspijs met het ei en het water. Mang het tot een mooie gladde massa, dit gaat het makkelijkste met een mixer.
Doe de amandelspijs in de vorm tot de randen en maak van het overgebleven deeg een bovenkant.
Klop een ei los en bestrijk de bovenkant met het ei. Garneer de gevuld speculaas nu met wat amandelen en bestrijk het geheel nog en keer met wat geklopt ei.
Bak de speculaas ongeveer 40 minuten af in de oven op 180 graden en laat hem daarna afkoelen. Zodra de speculaas is afgekoeld kun je hem uit de vorm halen en aansnijden.
Smakelijk Eten!