Gietijzer onderhouden (Inbranden / Seasonen)

Gietijzer is een heerlijk materiaal, misschien wel mijn favoriete rooster. Het geeft heerlijke grillstrepen om het bekende ruitje mee te maken op een heerlijke biefstuk of kipfilet.
Het grote nadeel van gietijzer is alleen dat het snel kan gaan roesten en het wat meer onderhoud vergt dan roestvrijstaal. Is dat erg? Helemaal niet, het is juist een goede reden om de Q weet wat op te stoken!

Een nieuwe Pan “inbranden”
Heb je een nieuwe dutch oven of misschien wel een gietijzeren rooster gekocht? Het is belangrijk dat je deze eerst gaat “seasonen”. Dat is eigenlijk het inbranden van de je gietijzeren onderdeel. Mocht je dit niet doen dan zul je merken dat hij snel(ler) gaat roesten.
Stap 1: Was de pan wat af met afwasmiddel
Was de pan goed af onder de kraan om de laatste restjes uit de fabriek te verwijderen. Eventueel kan dit met was afwasmiddel, maar gebruik het hierna nooit meer!
Stap 2: Verwarm de Q en leg het onderdeel hier een half uurtje op
Verwarm de BBQ op 160 graden en leg het onderdeel nadat de BBQ deze temperatuur heeft bereikt hier een half uurtje op. Let goed op met het eraf halen, het is heet!
Stap 3: Smeer het goed in met Crisco of Kokosvet
Smeer nu het onderdeel goed in met Crisco of Kokosvet. Doe dit met een stukje keukenrol. Door de warmte zal het lekker in de poriën trekken, dat is wat we willen!
Stap 4: Verwarm de BBQ op 180 graden en leg het terug
Leg het onderdeel terug op de BBQ en laat deze iets warmer worden (ongeveer 180 graden). Laat het onderdeel er een uur op liggen en haal hem erna voorzichtig af. Verwijder het overtollige vet en laat het afkoelen.
Stap 5: Here we go again
Smeer het rooster opnieuw in met crisco en verwarm de BBQ weer naar 180 graden. Laat het hierna weer een uur op de BBQ liggen en haal het er daarna weer af. Hierna kun je het gietijzeren onderdeel weer opbergen.
Let erop dat het nog een beetje vet kan zijn en het dus graag stof aantrekt. Probeer het dus op een plek op te bergen waar het niet heel stoffig is.

Help, er zit roest op mijn rooster / pan
Zit er roest op je gietijzeren onderdeel? Geen paniek! Je bent heus niet de eerste namelijk met roest op zijn of haar gietijzeren pan of rooster. Sterker nog, ik heb het zelf soms ook nog als ik een rooster per ongeluk buiten onder het afdak heb laten afkoelen en ben vergeten dat hij daar lag.
Extra tips voor gietijzeren onderdelen
- Heb je een Dutch oven? Zorg dan dat je bij het opbergen een stukje karton tussen de pan en de deksel doet. Dit voorkomt dat het muf wordt van binnen omdat er zuurstof doorheen kan.
- Ga er zorgvuldig mee om. Misschien een voor de hand liggende tip, maar gietijzer kan soms duurder zijn dan RVS en vergt wat meer onderhout. 1 troost: het kan wel tegen een stootje (letterlijk en figuurlijk).
- Gebruik altijd handschoenen om het op of van de BBQ te halen. Soms vergis je hoe warm het kan zijn en laat je het misschien op je keramische of stenen onderdelen vallen in de Kamado. 3 keer raden wie dat wint (spoiler: niet het keramiek of steen).
- Gooi gietijzer niet weg als er een beetje roest op zit, dit krijg je er vaak prima weer af met wat werk en tijd.